четвер, 6 травня 2021 р.

 ВЕЛИКДЕНЬ ВСІХ НАС НА ГОСТИНИ ПРОСИТЬ!

Великолевадська сільська бібліотека пропонує вашій увазі виставку-інсталяцію "Великдень іде - свято в душі несе!" та народознавчу хвилинку "Великдень всіх нас на гостини просить!"

Великдень – одне з найбільших свят християн. В Україні святкується з Х століття. Пов’язане воно з воскресінням Ісуса Христа, тому й має назву Великий день або Великдень.
Світлої неділі скрізь звучить піднесене вітання: «Христос воскрес!» У відповідь чується радісне: «Воістину воскрес!»
За давньою традицією, після такого вітання люди тричі цілуються і обдаровують одне одного писанками. Такий дарунок є виявом симпатії й прихильності. А ще він означає, що всі образи, всі кривди, заподіяні один одному протягом року, слід великодушно забути.
Останній тиждень перед Великоднем в Україні називають Вербним, чистим або Білим. Протягом його люди готувалися до урочистого свята: обов’язково прибирали оселю, прикрашали її вишитими рушниками, білили піч.
У четвер господині пекли так звані «золоті» паски – для Бога. Суботньої ночі їх відносили до церкви. А ранком п’ятниці та суботи пекли «білі» паски, для людей. Ними слід було пригощати одне одного.

Символ Великодня, началом усього живого у свято Воскресіння Христового стало яйце. У наших предків яйце було символом весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду.
«Великий день! Великий день!
Ясний Великдень на землі!
Багато радості й пісень
Приніс нам янгол на крилі.»






Немає коментарів:

Дописати коментар