четвер, 18 травня 2023 р.

 УКРАЇНСЬКІ ВИШИВАНКИ - НАЧЕ РАЙДУГИ СВІТАНКИ!

Сьогодні українці святкують День вишиванки тобто в третій четвер травня. Особливе значення День вишиванки має під час повномасштабної війни Росії проти України. Одягнена вишиванка сьогодні стане символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці – вільний народ.
День вишиванки – подія, яка покликана зберегти українські традиції, передати їх наступному поколінню.
ІСТОРІЯ ДНЯ ВИШИВАНКИ
Всесвітній день вишиванки почали відзначати в 2006 році. З того часу воно стало дуже популярним не тільки в Україні, а й за кордоном. У 2006 році студентка історичного факультету з Чернівців Леся Воронюк запропонувала акцію до Всесвітнього дня вишиванки. Надихнув її на таку ідею інший студент, який часто носив на заняття сорочку. Ідея Лесі полягала в тому, щоб у певний день прийти у вишиванках усією групою. Вже за кілька років флешмоб перейшов спочатку на увесь університет, а пізніше на усе місто та країну.
Основою традицією цього дня є те, що головним елементом одягу стає вишиванка. Діти та підлітки вирушають на навчання у вишитих сорочках та блузках, а дорослі одягають національний одяг на роботу.
До Дня вишиванки в нашій бібліотеці оформлено виставку-інсталяцію "Українські вишиванки - наче райдуги світанки". На виставці представлені роботи нашої вишивальниці Гуляєвої Н.В.








Немає коментарів:

Дописати коментар