середу, 6 грудня 2023 р.

 НАЦІОНАЛЬНИЙ ТИЖДЕНЬ ЧИТАННЯ

Національний тиждень читання триває!
Гасло цьогорічного Національного тижня читання – "Бути своїми" має на меті показати важливість зв'язку між поколіннями, між читачами й літераторами, між усіма українцями, надто під час війни.У фокусі акції — постать Миколи Хвильового, 130 років від дня народження якого українці відзначатимуть 13 грудня.
Микола Хвильовий – знакова постать в літературному процесі 20-х років ХХ століття. Більше ніж п’ятдесят років в Україні ім’я письменника замовчувалося, а в 30 − 80-ті роки дослідження творчості Хвильового було можливим лише на еміграції. Та справжнє повернення Хвильового до української спільноти відбулося з демократизацією суспільства та із здобуттям української державності, коли М. Хвильовий разом з плеядою митців «Розстріляного відродження» опинився в центрі уваги нової генерації дослідників. М. Хвильового можна вважати символом своєї доби. Дослідники називають його одночасно політиком, філософом, митцем-романтиком. У своїх пошуках він розривався між комунізмом і націоналізмом, що стало його особистою драмою, хоча віддзеркалювало настрої багатьох представників тогочасної інтелігенції. Українські та багато зарубіжних дослідників оцінюють М. Хвильового як одну з наймогутніших постатей ХХ століття.
В бібліотеці оформлено тематичну поличку матеріалів "Талант, що прагнув до зірок". З матеріалами полички ви можете ознайомитись відвідавши нашу бібліотеку.







Немає коментарів:

Дописати коментар