середу, 18 травня 2022 р.

 Українські вишиванки - наче райдуги світанки

Традиція святкування Дня вишиванки виникла ще у 2006 році. Ідея цього свята належить письменниці та журналістці Лесі Воронюк. Вона, тоді ще студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, запропонувала своїм однокурсникам та викладачам вибрати один день та усім разом одягти вишиванки на пари. Її надихнув одногрупник Ігор Житарюк, який завжди ходив на навчання у вишиванці.
Спочатку ідею дівчини підтримали лише кілька десятків студентів і викладачів. Незабаром свято розрослося до всеукраїнських масштабів. Уже у 2011 році був встановлений рекорд за кількістю людей у вишиванках в одному місці. На центральній площі Чернівців зібралося чотири тисячі людей у вишиванках. А зараз Всесвітній день вишиванки відзначають у понад 50 країнах світу.
У 2015 році з’явилася акція «Подаруй вишиванку захиснику». Тоді до неї долучилося 38 країн світу. У межах цієї акції вишиванки передавали українським бійцям, які воювали на сході нашої країни.
З нагоди Всесвітнього дня вишиванки в нашій бібліотеці оформлено виставку "Українські вишиванки - наче райдуги світанки". На виставці представлені роботи місцевої вишивальниці Гуляєвої Н.В. З матеріалами виставки ви можете ознайомитись відвідавши нашу бібліотеку.





Немає коментарів:

Дописати коментар