середу, 14 лютого 2024 р.

  Година вшанування: "Ціна чужої війни"

15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

У цей день 1989 року з Афганістану були виведені радянські війська, які з 25 грудня 1979 брали участь у війні на території цієї країни.
Через страшне горнило афганської війни пройшли тисячі українських солдат. Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей – сиротами.
Важливо зазначити, що після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Наймасштабнішою та однією з найтрагічніших сторінок в історії народу України була війна в Республіці Афганістан. Ці війни залишили невиліковну рану у серцях українців, хто брав участь у бойових діях, хто втратив синів, батьків чи друзів.
У війні росії проти України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі від загарбників.
Час не підвладний викреслити з нашої пам’яті приклади мужності й вірності військовому обов’язку тих українців, які пронесли важкий тягар війни.










Немає коментарів:

Дописати коментар